top of page

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

תודה על פנייתכם.

ניצור עמכם קשר בהקדם

סכסוכי ירושה והתנגדויות לצוואות

עו"ד ונוטריון קרייטר אילן

תיק שמתנהל כיום בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש היטב את המורכבות והאתגרים בסכסוכי ירושה. אדם שנפטר בשנת 2020 הותיר אחריו שתי צוואות: האחת משנת 2012, בה חילק את רכושו באופן שווה בין חמשת ילדיו, והשנייה משנת 2019, בה הוריש את כל רכושו - דירה וכספים בבנק - לאחד מילדיו בלבד. מה שהחל כהליך פשוט לכאורה של בקשה לקיום צוואה, התפתח במהרה למאבק משפטי מורכב.


האחים שנגרע חלקם העלו שורת טענות: החל מטענות בדבר מצבו הקוגניטיבי של האב בעת עריכת הצוואה השנייה, דרך טענות להשפעה בלתי הוגנת מצד הבן שקיבל את כל הירושה, ועד לטענות בדבר אותנטיות החתימה על הצוואה. הם הציגו מסמך רפואי משנת 2016 המעיד לכאורה על דמנציה, וטענו כי האב לא היה כשיר לערוך צוואה בשנת 2019.


מנגד, הבן שלטובתו נערכה הצוואה האחרונה הציג תמונה שונה לחלוטין. הוא הסביר כי בתקופת הגירושין של הוריו, בעוד אחיו תמכו באם, הוא ניסה לגשר ולתמוך בשני הצדדים. לאחר הגירושין, כשאחיו התרחקו מהאב, הוא המשיך לשמור על קשר ולתמוך בו. יתרה מכך, הוא הציג ראיות לכשירותו של האב: בשנת 2021 האב חתם על ייפוי כוח בפני נוטריון, ובשנת 2022 ערך ייפוי כוח מתמשך, שלצורך עריכתו נדרשה חוות דעת נוירולוגית שאישרה את כשירותו.


מקרה זה, המתנהל כעת בבית המשפט וטרם הוכרע, ממחיש את המורכבות הרבה בתיקי התנגדות לצוואות, ואת הצורך בבחינה מעמיקה של מכלול הנסיבות והראיות. הוא גם מדגים את האתגרים העיקריים העולים בהתנגדויות לצוואות, אותם נסקור בהמשך המאמר.


התנגדויות לצוואה: עילות, נטל ההוכחה והליכים משפטיים

כאשר אדם עורך צוואה חדשה המשנה צוואה קודמת, במיוחד כשהשינוי משמעותי בחלוקת הרכוש, עלולות להתעורר התנגדויות מצד היורשים שנגרע חלקם. חוק הירושה מכיר במספר עילות התנגדות מרכזיות, כאשר לכל אחת מהן נטל הוכחה שונה ודרישות ראייתיות ייחודיות.



הוכחת כשירות וצלילות

העילה הראשונה והשכיחה ביותר היא היעדר כשירות מנטלית של המצווה בעת עריכת הצוואה. על פי החוק, על המצווה להבין את "טיבה של צוואה" - כלומר, להבין שמדובר במסמך המסדיר את חלוקת רכושו לאחר מותו, ולהיות מודע להיקף רכושו ולזהות היורשים. בעוד שנטל ההוכחה הראשוני להראות כשירות מוטל על מבקש קיום הצוואה, משהוכח כי הצוואה נערכה כדין, עובר הנטל למתנגדים להוכיח את היעדר הכשירות.


המציאות המשפטית מלמדת כי גם כאשר קיימת תעודה רפואית המעידה על ירידה קוגניטיבית, יש לבחון את מכלול הנסיבות. חשוב להבין כי לא כל אבחנה של דמנציה או ירידה קוגניטיבית שוללת בהכרח את הכשירות לערוך צוואה. השאלה המרכזית היא מידת החומרה של המצב והאם במועד עריכת הצוואה הבין המצווה את טיבה של הפעולה ואת משמעותה.


השפעה בלתי הוגנת

עילה מרכזית נוספת היא השפעה בלתי הוגנת. כאן נדרש המתנגד להוכיח כי המצווה היה נתון להשפעה כה משמעותית מצד אחד היורשים, עד כי הצוואה אינה משקפת את רצונו החופשי. אין די בהוכחת קיומה של השפעה רגילה או לגיטימית - יש להראות כי מדובר בהשפעה שיש בה יסוד של לחץ בלתי סביר או ניצול של חולשת המצווה.


טענה להשפעה בלתי הוגנת עולה במיוחד כאשר אחד הילדים מקבל חלק משמעותי יותר בירושה מאחיו. במקרים כאלה, חשוב לבחון את מערכת היחסים בין המצווה ליורשים השונים לאורך זמן. לעיתים קרובות, הענקת חלק גדול יותר לאחד הילדים נובעת מסיבות מוצדקות, כגון טיפול ותמיכה מתמשכים בהורה המבוגר, או התנכרות של חלק מהילדים להורה.


עילות נוספות להתנגדות לצוואה

טענת זיוף או העדר אותנטיות של הצוואה מהווה עילת התנגדות נוספת. במקרה כזה נדרש המתנגד להוכיח כי החתימה על הצוואה אינה אותנטית, או כי נפל פגם מהותי אחר בעריכתה. זוהי טענה שקשה במיוחד להוכיח כאשר הצוואה נערכה בפני עורך דין או נוטריון, שכן קיימת חזקה כי אלה וידאו את זהות החותם ואת אמיתות החתימה.


קיימות גם עילות התנגדות נוספות, כגון טענות לכפייה, תחבולה או תרמית בעריכת הצוואה, טענות לפגמים צורניים בעריכתה, או טענה כי הצוואה נערכה בניגוד להסכם לעריכת צוואות הדדיות. בכל המקרים הללו, נטל ההוכחה מוטל על המתנגד לצוואה, והוא נדרש להציג ראיות משכנעות לביסוס טענותיו.


מניסיונו של משרד עו"ד קרייטר עולה כי לעיתים קרובות מועלות מספר עילות התנגדות במקביל. למשל, טענה להשפעה בלתי הוגנת עשויה להיות משולבת עם טענה להיעדר כשירות מנטלית, כאשר המתנגדים טוענים כי המצווה היה פגיע במיוחד להשפעה בשל מצבו הקוגניטיבי. במקרים כאלה נדרשת הערכה מורכבת של מכלול הראיות והנסיבות.


תפקיד בית המשפט

בסכסוכי צוואות, בית המשפט נדרש לאזן בין עקרונות שונים. מחד, יש לכבד את רצונו האחרון של המנוח כפי שבא לידי ביטוי בצוואתו האחרונה. מאידך, יש להבטיח כי רצון זה אכן משקף החלטה חופשית ומודעת. במקרים מורכבים, בית המשפט עשוי למנות מומחה רפואי לבחינת המסמכים הרפואיים והערכת מצבו הקוגניטיבי של המצווה בעת עריכת הצוואה.


על מורכבות סכסוכי הירושה

סכסוכי ירושה הם מהמורכבים והרגישים בעולם המשפט, שכן הם משלבים היבטים משפטיים, רפואיים ומשפחתיים. ההתמודדות המשפטית עם התנגדויות לצוואות דורשת ראייה רחבה והבנה מעמיקה של מכלול הנסיבות. הניסיון המצטבר מלמד כי כל מקרה הוא ייחודי ומחייב בחינה פרטנית של כלל הראיות והנסיבות. חשוב לזכור כי הדרך הטובה ביותר למנוע סכסוכי ירושה היא עריכת צוואה מסודרת בזמן, תוך תיעוד מקיף של הכשירות המנטלית והנסיבות שהובילו להחלטות המצווה.


בתחום מורכב זה, מיומנותו וניסיונו של עורך הדין המייצג הם קריטיים להצלחת ההליך המשפטי. עורך דין מנוסה בתחום הירושות, כדוגמת עו"ד קרייטר, יודע לזהות מראש את נקודות התורפה האפשריות ולהיערך אליהן בהתאם, להבין את המשמעות של ממצאים רפואיים ולהציגם בצורה המשרתת נכונה את האינטרסים של הלקוח, ולנווט בין המורכבויות המשפטיות והמשפחתיות הכרוכות בתיקים אלה. שלושים שנות ניסיון בתחום מלמדות כי הצלחה בתיקי ירושה מחייבת לא רק ידע משפטי נרחב, אלא גם הבנה עמוקה של הדינמיקה המשפחתית והיכולת לנהל את ההליך ברגישות המתבקשת, תוך שמירה על האינטרסים המשפטיים של הלקוח.

Comments


bottom of page